Boyler, farklı ısı kaynaklarından alınan suyu depolamak ve gerekli olmakla beraber kullanmak için kullanılan mekanik tesisat elemanıdır. Boylerler ısı kaynakları olarak, sıcak su kazanı, buhar kazanı, güneş kollektörü, ısı pompası ya da elektrikli ısıtıcıları kullanmaktadır. Esas olarak boylerler, serpantinli boyler (bakır borulu veya çelik borulu), elektrikli boyler, hızlı boyler, klasik tip boyler (cidarlı boyler), kombi boyler veya gömlekli boyler olmak üzere farklı amaçlara uygun olarak farklı tiplerde üretilmektedir
Çift serpantinli veya tek serpantinli boylerler, genelde otellerde, lokantalarda, villalarda veya sıcak su ihtiyacı olan mekanlarda kullanılmaktadır ve bir buhar kazanına, güneş kollektörüne veya sıcak suya bağlanmaktadır. Genelde bu tip boylerlerin deposu, iç yüzeyleri emaye adı verilen camsı bir maddeyle kaplanmış bir metaldir.Elektrikli boylerler, genelde herhangi bir sıcak su kaynağı olmayan yerlerde kullanılmaktadır. Bu tip boylerler, sıcak su kazanı, ısı pompası, buhar kazanı, güneş kollektörü ve benzeri imkanları olmayan mekanlarda elektrik enerjisi ile çalışmaktadır.
Hızlı boylerlerin hacimleri serpantinli boylerlere göre daha küçüktür. Bu tip boylerler, az miktarda ve kısa sürede sıcak suya ihtiyaç duyulacak mekanlarda kullanılmaktadır. Ülkemizde ve dünyada son zamanlarda kullanımı artış göstermektedir. En fazla talep odağı olan boyler çeşidi budur. Klasik tip boyler ise ilk günden bugüne en yaygın kullanılmış boyler çeşidi olmaktadır. fakat bu tip boylerler hem fazla yer kaplamaktadır hem de yeni tip boylerlere göre sıcak suyu daha uzun bir sürede temin etmektedir. Böyle olunca eski yaygınlığını yitirmiştir ve artık daha az talep görmektedir. Bunun yanında bu tip boylerlere cidarlı boyler denmektedir, çünkü boyler yüzeyi sıcak daldırma ile kaplanmış ve boyalıdır. Bu nedenle klasik boylerler hijyenik açıdan pek uygun koşullara sahip değildir.
Günümüzde özellikle sıcak bölgelerde, güneş enerjisinden yararlanarak çalışan ve hijyenik sıcak su temin eden kombi boylerler kullanılmaktadır. Hangi tip kullanılmakta olursa olsun, boylerlerin güvenli çalışmaları için, kuruluş ve işletim çalışmalarının kurallarına uygun yapılması ve düzenli kontrol ve muayenelerinin atlanmadan zamanı geldiğinde yaptırılması gerekmektedir.
Boylerlerin çalışma sistemi su kazanlarından fark göstermemektedir. Bu yüzden de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği esaslarına tabidir. Bu yönetmelik uyarınca boylerlerin düzenli kontrol ve muayeneleri TS EN 12952-6 standardına uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Bu standardın tam ismi şu şekildedir: TS EN 12952-6 Su borulu kazanlar ve yardımcı tesisatları - Bölüm 6: İmalat sırasında muayene. Basınca maruz kalan parçaların dokümantasyonu ve işaretlenmesi.
İnsanların birlikte yaşadığı alanlarda, bireysel sıcak su üretimi yapmak yerine merkezi sıcak su hazırlama sistemlerini kullanmak, ekonomik açıdan daha yararlı olmaktadır. Özellikle, apartman, fabrika, kışla, hastane ve otel gibi yerlerde günlük sıcak su tüketimi fazla olmaktadır. Bu yerlere merkezi sıcak su hazırlama sistemleri kurmak, hem yakıttan hem de insan gücünden tasarruf sağlamaktadır. Kullanma için sıcak su hazırlama görevi yapan boylerler bu açıdan hem kullanışlı hem de ekonomiktir.
Boylerlerin çalışma prensibi olarak beslemesinde 90 derece kadar sabit sıcaklıkta su gerekli olmaktadır. Bu sebepten dolayı da boylerlerin beslenmesinde ayrı bir kazan kullanmak gerekmektedir. Ancak bina ve boyleri aynı kazandan ısıtmak da mümkün olmaktadır. İşin içine sıcak su kazanı girdiği için de test ve muayene işlerinin makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılması gerekmektedir.
Boylerler, buhar kazanı, sıcak su kazanı, güneş kollektörü, elektrikli ısıtıcılar veya ısı pompası gibi farklı ısı kaynaklarından sağlanan suyu depolamaya ve ihtiyaç duyduğu zaman kullanmaya imkan veren cihazlardır. Boylerler yapısal özelliklerine bakılarak, serpantinli boylerler (bakır borulu veya çelik borulu), elektrikli boylerler, klasik tip boylerler (cidarlı), hızlı boylerler, kombi boylerler ya da gömlekli boylerler olmak üzere çeşitli tiplerde üretilmektedir.Otellerde, villalarda, kafelerde, lokantalarda, hastanelerde, spor salonlarında, şantiyelerde ve genel olarak sıcak su ihtiyacı olan tesislerde, tek ve çift serpantinli boylerler tercih edilmektedir. Bunlar genelde bir buhar kazanına, sıcak suya veya güneş kollektörüne bağlanmaktadır. Bu tür boylerlerde, metal depoların iç yüzeyleri emaye denilen camsı bir madde ile kaplanmış olmaktadır.
Hızlı boylerlerin genellikle hacimleri küçük olmaktadır ve kısa süreli ve az miktarda sıcak su ihtiyacı bulunan mekanlarda kullanılmaktadır. Dünyada ve ülkemizde son zamanlarda hızlı boylerlere talep giderek artış göstermektedir ve daha fazla talep görmektedir. Bilinen klasik tip boylerler sıcak suyu daha uzun sürede temin ettikleri için, ayrıca daha fazla yer kapladıkları için artık tercih edilmemektedir. Bunun yanında klasik boylerler hijyenik açıdan da uygun görünmemektedir. Son yıllarda güneş enerjisi kullanımı arttıkça, bilhassa sıcak bölgelerde, güneş enerjisi ile çalışan ve daha hijyenik sıcak su temin eden kombi boylerler tercih edilmektedir.
Boylerlerin beslemesinde belli bir derecede sabit sıcaklıkta su gerekli olmaktadır. Bu yüzden ayrı bir kazan kullanmak veya binanın kalorifer kazanını ortak kullanmasını sağlamak mümkündür. Fakat boylerlerin güvenli ve verimli çalışmaları, kuruluş işlemlerinin kurallara uygun yapılmasına, doğru bir şekilde kullanılmasına ve düzenli kontrol ve muayenelerinin atlanmadan yapılmasına bağlı olmaktadır.