trarzh-TWenfrdeelitfarues
Emniyet Valfi Kontrolü ve Muayenesi

Farklı akışkanlara ve belli bir basınca uygun şekilde tasarlanmış olan sistemlerin herhangi bir problem yaşanması durumunda korumaya alınması için, basınç değeri belli bir sınırın üzerine çıktığı zaman içindeki buhar, sıvı veya gaz gibi akışkanların kontrollü bir şekilde dışarı atılmasını sağlayan vanalara emniyet valfi veya emniyet ventili adı verilmektedir. Basınçlı kaplarla ilgili alınması gereken en önemli güvenlik kuralı budur. Eğer sistem basıncı, emniyet valfinin ayarlandığı basınç değerinin üzerine çıkarsa, sistem içinde bulunan buhar, gaz veya sıvının belli bir miktarı emniyet valfi sayesinde sistemden atılmaktadır. Bu şekilde sistem, izin verilmeyen basınç yükselmelerine karşı korunmuş olmaktadır.

Basınçlı tanklarda ve diğer sistemlerdeki limit sıcaklıklarını veya basınç geldiğinde gaz salınımı yapan mekanizmaya emniyet ventili denir. Emniyet ventili adından anlaşılacağı gibi eşanjörleri, kazanları ve tankları koruma amaçlı kullanılır. Hızlı ve etkili bir şekilde salınım yapan emniyet ventili ısıya ve aşınmaya karşı direnç gösterir. Emniyet ventilleri ısıtma sistemlerinde, enerji sistemlerinde, hidrofor tesisatlarında ve yangın su tesisatlarında kullanılır.

Tesisatta yükselen aşırı basıncın diğer tesisattaki cihazlara zarar vermesini engelleyen emniyet ventillerinin mutlaka bakımları ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır. Yüksek basınç ile çalışan bu mekanizmanın belirli periyotlarda kontrollerinin yapılması iş sağlığı ve güvenliği açısından önemlidir. Zira bu tip mekanizmalara periyodik kontrol yapılması can ve mal kaybının önüne geçer. Ayrıca bakım ve kontroller yasal bir zorunluluktur.

Emniyet ventili 6331 sayılı kanun gereğince “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne ve bu yönetmelikte belirtilen basınçlı kap ve tesisat maddelerine tabiidir. Basınçla çalışan tesisatlar da emniyet görevi gören emniyet ventil mekanizması mutlaka onaylanmış kuruluşlar tarafından periyodik kontrol yapılmalı ve uygunluk raporu hazırlanmalıdır.

Turcert ,uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği basınçlı kap ve tesisatlardaki emniyet ventili kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.

Emniyet valfleri veya emniyet ventilleri kullanılarak sistemde ara sıra tahliye yaptırılmalıdır. Bu şekilde emniyet valfinin düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmiş olur. Uzun süre kullanılmayan emniyet valfleri içine atıklar birikebilir ve kullanılması gereken anda valf çalışmayabilir.

Bütün basınçlı sistemlerde ve hidrolik devrelerde mutlaka bir emniyet valfi olmak zorundadır. Emniyet valfi sistemin güvenliği ve insan sağlığı açısından önemlidir. Herhangi bir nedenle sistemdeki basınç yükseldiği zaman emniyet valfi artan basıncı kontrol altında turarak sistemi yüksek basınçtan korumaktadır. Emniyet valfleri kurulurken genel olarak sistemdeki basıncın yüzde 15 fazlasına ayarlanmalıdır. Basınç emniyet valflerinin üzerinde herhangi bir gösterge yoktur. İstenilen basınç seviyesini ayarlamak için ayrıca hatta basıncı gösteren bir manometreye ihtiyaç bulunmaktadır.

Emniyet valfleri, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği esasları gereğince, basınçlı kap ve tesisatlar kapsamına girmektedir ve yılda en az bir kere yetkili kişi ve kuruluşlar tarafından denetlenmek zorundadır. Turcert ,uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği basınçlı kap ve tesisatlardaki emniyet ventili kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.

 

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama