trarzh-TWenfrdeelitfarues
Hidrofor Periyodik Muayenesi

Hidroforlar, normal basınçta bulunan suyu şebekeden veya belli bir depodan alarak ihtiyaç duyulan basınçta ve debide kullanıma sunan ve otomatik olarak çalışan basınçlandırma sistemleridir. Çok çeşitli amaçlarla kullanılan ve farklı özellikler taşıyan hidroforları kullanım amaçlarına göre, kullanma suyu hidroforları, bahçe sulama hidroforları veya yangın söndürme suyu hidroforları olarak sınıflandırmak mümkündür. Hidroforları yapısal özelliklerine göre paslanmaz gövdeli, dikey tipli, yatay tipli, bronz çarklı veya tank üstü olarak sınıflandırmak mümkündür. Ya da tek pompalı veya çok pompalı olarak da sınıflandırmak mümkündür.

İşletmelerde iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden, basınçlı ekipmanların emniyet ekipmanları ile beraber güvenli bir biçimde kullanılması için, bu basınçlı ekipmanların periyodik olarak korozyon, sızdırmazlık, aşınma, çatlak, deformasyon, bağlantı kontrolü, sıcaklık, basınç, temizlik, fonksiyon gibi kriterlerin test ve kontrol edilmesi gerekmektedir.

Turcert Muayene, 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan Hidrofor Tankları ve tüm basınçlı ekipmanların yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Avrupa’da genel kabul gören standart, temel basınçlandırma sistemlerini ayrıntıları ile tanımlayan DIN 1988 standardıdır. Kullanım suyu hidroforlarının nasıl ve hangi koşullarda seçilip kullanılacağı ise DIN 1988-5 standardında açıklanmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinde EN 806 standardı geçerlidir ancak bazı durumlarda yine DIN 1988 standardına atıflarda bulunulmaktadır.

Hidroforun uzun süre sağlıklı ve güvenli bir şekilde çalışması için ilk koşul, uygun işletme ve çevre koşullarına göre seçilmesi ve pompa kapasitesinin doğru bir şekilde belirlenmesidir. İkinci koşul ise, yılda en bir kere makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından kontrol ve muayene ettirilmesidir. Bu zorunluluk İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin getirdiği yasal bir zorunluluktur.

Genel tesisatta basınç dağılımı incelenirken dikkat edilmesi gereken nokta, statik su basıncının tesisatın hiçbir noktasında 5 barı geçmemesidir. Standartlara göre, güvenli su kullanımını sağlamak için giriş basıncının 5 barı geçmesi durumunda basınç düşürücü kullanmak veya tesisatta bölgesel basınçlandırma yapmak gerekmektedir.

 

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama