Konutlarda ve işyerlerinde ısınma amaçlı kullanılan kalorifer sistemleri, kaybedilen ısı enerjisini karşılamakta ve bulunulan ortamın konfor koşulları istenilen düzeyde tutulmaktadır. Ancak kaloriferler ısıtma işlevlerini yerine getirirken çevreyi de kirletmektedir. Diğer yandan hatalı veya bilinçsiz kazan kullanımları yüzünden, ısınmada kullanılan enerjinin bir kısmı boşa harcanmaktadır. Bu yüzden hem çevrenin korunması, hem daha fazla para ödenmemesi hem de ülke ekonomisi açısından ısınma amaçlı enerji tüketiminin mümkün olduğunca en düşük seviyede tutulması gerekmektedir. Kalorifer kazanlarını güvenli, ekonomik ve çevreyi koruyucu şekilde kullanmak birinci hedef olmalıdır. Kazanların verimli ve güvenli çalışmaları ve gereksiz yere enerji tüketilmemesi için de düzenli kontrollerinin ve bakımlarının yapılması gerekmektedir.
İnsan sağlığını korumak, enerji tasarrufu yapmak ve temiz bir çevreye sahip olmak için kalorifer kazanlarınının periyodik bakımlrının yaptırılması bir yasal zorunluluktur.
Kalorifer kazanları, kullanım amaçlarına, üretim şekillerine ve yakıt sistemlerine bağlı olarak çok çeşitli özellikler göstermektedir. Kalabalık yerleşim bölgelerinin hemen hemen hepsinde merkezi sistem kaloriferli binaların sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle bu kazanların doğru işletmesinin ne kadar önemli olduğu ortadadır.
Periyodik Kontrole Tabi İş Ekipmanları maddesinin, 2.1. Basınçlı Kap ve Tesisatlar bendinin, 2.1.1. alt bendi “Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır. Ancak iş ekipmanının özelliği ve işletmeden kaynaklanan zorunlu şartlar gereğince hidrostatik test yapma imkânı olmayan basınçlı kaplarda hidrostatik test yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri de uygulanabilir. Bu durumda, düzenlenecek periyodik kontrol raporlarında bu husus gerekçesi ile birlikte belirtilir.” hükmüne yer vermiştir.
Kalorifer Kazanı muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların yasal şartları güvenli bir şekilde sağladığının tespiti, ekipmanın basınç testleri ve tahribatsız muayene gibi yöntemlerle kontrol edilerek sağlanmaktadır. Türcert Muayene, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği bu kontroller sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olmaktadır.