Yüksek basınç altında sıcak su üreten kazanlara Kızgın su kazanı denir. Kızgın su kazanlarında 120 derece üzerinde sıcak su üretilir. Kızgın su kazanları özellikle merkezi sistemlerde tercih edilmektedir. Bu kazanlardaki sıcak suyu belli bir derecede tutmak için sistemin basıncı sürekli olarak belli bir basınçta tutulmalıdır.Gelişen teknoloji ile birlikte kızgın su kazanları da daha güvenli ve daha performanslı çalışmaktadırlar. Kızgın su kazanlarının güvenli çalışabilmeleri için mutlaka bakım ve kontrolleri yapılmalıdır. Bu kontrollerin yapılması kazaların önüne geçer. Bu kazanlar yılda en az 1 kere kontrolleri yapılmaktadır.
Sıcak su kazanları “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne tabiidir. Kontrolleri bu yönetmelikte belirtilen ilgili maddelere göre yapılır. Avrupa standartlarına uygun olan bu maddelere uymak yasal bir zorunluluktur.Turcert, Muayene, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği buhar kazanları kızgın su kazanı kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.
Enerji kaynaklarının etkin kullanımı günümüzde sadece ülkemizin değil bütün dünyanın ortak noktası olduğu problemlerdir. Doğal kaynakların giderek daha kötü bir şekilde tükenmesi insanları endişeye sokmaktadır ve önlem arayışlarına itmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme ve mevut kaynakların en verimli şekilde kullanılmaya çalışılması bu endişelerin bir sonucudur.
Enerjinin etkin kullanılması, boşa kullanmasını önlemek, ekonomi üzerindeki enerji maliyetleri yükünün azaltılması ve elbette doğanın korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliği arttırmak amacı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu çıkarılmıştır. Bu yasa ve bu yasaya dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde, büyüklükleri iki bin metrekarenin üzerinde olan alanların ısıtılmasında merkezi sistemin kullanılması öngörülmektedir. Bu şekilde bağımsız bölümlerin kendi başlarına ısı üretmesi engellenmiştir.
Merkezi sistemde kızgın su kazanı ve genleşme tankı kullanılmakta ve üretilen ısı, 110 derecenin üzerinde kızgın su veya buhar ile taşınmaktadır. Isıtılan suyun belli bir ısıda tutması için de sistemin tamamı, devamlı olarak belli bir basınç altında tutulmak zorunluluğu vardır. Eğer basınç buhar ile sağlanıyorsa, bu sistemlerde güvenliğin sağlanması gereken basınç çok yüksek olmamaktadır. Bu yüzden genleşme kabı kullanılmaktadır. Genleşme kabı hem genleşmeleri almakta hem de basınç merkezi görevi yapmaktadır.
Buhar kazanları sadece kalorifer sistemlerinde olmayıp sanayide çeşitli amaçlar doğrultunda farklı görevlerde de kullanılmaktadır. Ancak ne sebeple kurulmuş olurlarsa olsunlar, güvenli çalışmaları için, kuruluş ve işletimlerinin kurallara uygun yapılması ve düzenli kontrol ve muayenelerinin yaptırılması gerekmektedir.
2007 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu’na göre büyüklükleri 2000 metrekareden büyük alanların ısıtılmasında merkezi sistem kullanılacaktır. Bu yüzden kızgın su ile beslenen merkezi ısıtma sistemleri daha önemli bir yer almıştır. Merkezi ısıtma, bir noktadan elde edilen enerjinin yayılarak kullanılması demektir. Merkezi ısıtma yapılarak, bağımsız yapıların ve tesislerin kendi başlarına ısı üretmesi engellenmiş olmaktadır. Bu sistemde merkezde üretilen ısı, 110 derecenin üzerinde kızgın su veya buhar ile taşınmaktadır. Merkezde bu ısıyı üretmek için kızgın su kazanı ve genleşme tankı kullanılmaktadır. Kızgın suyu istenilen ısıda tutmak için sistemin tamamını, sürekli olarak belli bir basınç altında tutmak gerekmektedir. Bu basıncın buhar ile sağlandığı sistemlerde emniyet olarak alınan basınç çok yüksek değildir. Bu nedenle sistemde genleşme kabı kullanılmaktadır. Genleşme kabı bir yandan genleşmeleri alırken bir yandan da basınç merkezi işlevi üstlenir.
Buhar ile basınç sağlanan sistemler gittikçe gelişmektedir. Bu sistemlerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bir kısım sistemlerde kızgın su kazanı içinde bir buhar hacmi ayrılmıştır. Bir kısım sistemlerde su doğrudan buhar ile ısıtılır. Bir kısım sistemlerde de ayrı bir buhar haznesi ile doğal basınç sağlanır.
Kızgın su kazanlarının güvenli çalışmaları için, kuruluş ve işletim çalışmalarının kurallarına uygun yapılması ve düzenli kontrol ve muayenelerinin atlanmadan zamanında yaptırılması gerekmektedir.
2013 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde kızgın su kazanları ve genleşme kapları, basınçlı kap ve tesisatlar başlıklı maddesinde ele alınmıştır. Bu çerçevede kızgın su kazanlarının kontrol ve muayene işlemlerinde dikkate alınması gereken yasal düzenlemeler şunlardır:
- Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (2007)
- Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (2012)
- Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği (2006)