trarzh-TWenfrdeelitfarues
Çevrim (Döngü) - Loop Empedansı Ölçümleri

Topraklama sistemlerinin kurulması sırasında koruma ekipmanları seçilirken iletken kesitlerinin doğru olması büyük önem taşımaktadır. Aşırı akım koruma rölelerinin açma zamanı için, akıma uygun kesitlerin kontrolü çalışmaları mutlaka yapılmak zorundadır. Bu çalışmalar, loop empedans ölçümleri ile yapılmaktadır. Döngü empedansı koruyucu toprak ve hat arasında ölçülen bir kaynak empedansıdır. Faz iletkeni eğer koruyucu toprak iletkene kısa devre yapacak olursa, potansiyel olarak akabilecek öngörülen toprak hatası akımı da tespit edilebilmektedir. Çevrim (döngü) empedans yöntemi ile toprak direnci ölçümleri de yapılabilmektedir. Toprak direnci döngü testi için faz, nötr ve toprak olarak üç kablolu bağlantı yapılmaktadır. Ölçüm öncesinde test iletkenlerinin dirençleri sıfırlanmaktadır. TN sistemlerde dolaylı dokunmaya karşı koruma için aşırı akım düzenleri kullanılıyorsa; proje aşamasında seçilen iletken kesitlerinin her açma zamanı için gerekli olan akıma uygun olup, olmadığının kontrolü gerekir. Dolaylı dokunmada koruma için ana iletken ile koruma iletkeni arasındaki ve ana iletken ile PEN iletkeni arasındaki çevrim empedansı tespit edilmelidir. Veya tesisat aşırı akım koruma elemanları ile korunuyorsa, Z LOOP Hata döngü empedansı ölçülmelidir. Hata anında oluşan hata akımı nedeniyle kullanılan aygıtın, belirlenen zaman aralığında devreyi açması için Faz ile PEN iletkeni arasındaki empedans değeri mümkün olduğunca küçük olmalıdır. Bu değer ölçme cihazları ile yapılacak ölçme ile elde edilebilir. Ölçme sırasında şebeke gerilim salınımları ortaya çıkabileceğinden çok sayıda ölçme yapılarak ortalaması alınmalıdır. Genelde çevrim empedansları oda sıcaklıklarında veya mevsimlere bağlı ortam sıcaklıklarında yapılır. Çevrim empedansı ölçümü, bir akım devresinin en uzak noktasından yapılmalıdır.

2004 yılında yürürlüğe giren Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, elektrik iç tesislerinin kurulmasına ve iletilmesine yönelik hükümleri kapsamaktadır. Bu yönetmelik esasları, yeni kurulacak tesislerde, mevcut tesislerin tamamen değiştirilmesi halinde, mevcut tesislerde açık olarak ölüm, yaralanma ve yangın tehlikesi görülüyorsa veya mevcut tesis çevredeki diğer tesisler için tehlike yaratıyorsa uygulanmak zorundadır.2013 yılında yayınlanan İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik de işyeri bina ve eklentilerinde bulunması gereken minimum sağlık ve güvenlik koşullarını belirlemektedir.

Bu yasal düzenlemeler gereğince, elektrik tesisatının proje çalışmaları, kurulması, malzemesinin ve koruyucu cihazlarının seçimi, kullanılacak gerilime ve ortam koşullarına uygun olmak zorundadır. Aynı zamanda bakım, onarım, kontrol ve çalıştırma esasları da bu yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılmalıdır.Bu yasal düzenlemelere göre işverenler, elektrik test ve kontrollerini belli dönemlerde düzenli olarak yaptırmak ve kontrol raporlarının saklamak zorundadır.

Firmamız, elektriksel güvenlik muayeneleri çerçevesinde, çevrim (döngü) - loop empedansı ölçümlerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda şu standartlar dikkate alınmaktadır:

  • TS HD 60364-4-43 Binalarda elektrik tesisatı - Bölüm 4: Güvenlik için korunma - Kısım 43: Aşırı akıma karşı koruma
  • TS HD 60364-4-44 ... Kısım 44: Aşırı gerilimlere karşı korunma alçak gerilim tesisatının yüksek gerilim sistemleri ile toprak arasındaki arızalara karşı korunması

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama