Elektrik motorları stator da meydana gelen manyetik alan sayesinde rotor da bulunan iletkenlerden geçecek olan akımın ortaya çıkarmış olduğu manyetik akımının etkileşimini sağlamaktadır. Elektrik motor şirketleri tarafından yapılacak olan elektrik rotoru imalatında motorun mekanizma kısmında elektriğin meydana gelmesine olanak sağlayacak olan akım yaratmaya yarayan kablolar, mıknatıs ve güç kaynağı bulunur. Mekanizma içinde oluşan manyetik alan var olan kablolarda hareket eden ve akım geçen kabloya kuvvet uygulaması yapar. Mekanizma içinde var olan bobin manyetik alanın oluşmasını sağlar ve dönme işlemini meydana getirir, bobinin görevi sürekli olarak dönme işlemini sağlamaktır. Sürekli olarak dönme sağlayan bobin elektrik motorunun çalışma prensibini de oluşturmaktadır.
Hayatımızın hemen hemen her alanında oldukça yaygın şekilde kullanılmakta olan elektrik motoru mutfak aspiratörünün pervane kısmını, çamaşır makine pompasını ve daha birçok aletinin çalışmasını sağlamaktadır. Bu tarz aletlerde elektrik motorlarının titreşim yapmaması lazer işaretleme uygulamalarının kullanılmasından ve hassas yörüngelerin izlenmesinden kaynaklanmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde kullanılmakta olan elektrik motorları mikro işlemciler ile donatılmıştır, bu sayede çalışması kullanıcının ihtiyaçlarına ayarlanabilmektedir.
Elektrik motorları, elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren cihazlar olmaktadır. Genel bakıldığı zaman elektrik motorlarının birçoğu döner sisteme sahip olmaktadır. Elektrik motorlarının iki temel aksamı bulunmaktadır. Bunlardan biri sabit olmasıdır, diğeri kendi çevresinde dönen bir parça olmasıdır. Bu ana parçalar, bobinler gibi elektrik akımını ileten parçalardan ve yataklar gibi manyetik akımı ileten parçalardan ve konstrüksiyon parçalarından oluşmuş olmaktadır.Elektrik motorlarının kullanım alanları oldukça geniş yerlere sahip olmaktadır. Bir çamaşır makinesinin pompası, bir buzdolabının kompresörü, bir mutfak aspiratörünün pervanesi hep elektrik motorlarının gücü ile çalışmış olmasıdır. Elektrik motorları esas olarak, saniyede uygulanan tekrarlamalı, hassas ve hız gerektiren işlemler için kullanılmaktadır. Bazı elektrik motorlarında, geleneksel bobinler yerine, samaryum kobalt mıknatısı gibi toprak metallerinden yapılan sabit mıknatıslar kullanılmaktadır.Teknolojinin gelişmiş olması ile birlikte bugün elektrik motorlarının birçoğunda mikro işlemciler kullanılmakta ve ihtiyaca göre ayarlamalar yapılabilmektedir.
Elektrik motorlarının birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Doğru akım motorları, alternatif alan motorları, senkron veya asenkron motorlar gibi. Bu motorların hepsinin kendine özgü uygulama alanları bulunmaktadır. Örneğin doğru akım motorlarının hareketleri düzgün, kesin ve güçlü olmaktadır. Hızları kolaylıkla ayarlanabilir, ancak çalışırken kıvılcım çıkarırlar. Bazı elektrik motorları sık sık durup çalışacak şekilde, hassas hız ayarlarına elverişli ve yük altındayken ani frenlemeler yapacak yetenektedir. En yüksekte olan verimin istendiği yerlerde doğru akım motorları kullanılmaktadır.Firmamız, elektriksel güvenlik muayeneleri çerçevesinde, elektrik motorları ölçümlerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda esas alınan birkaç standart şunlardır:
- TS EN 62841-1 Elektrik motoruyla çalışan elde tutulan aletler, taşınabilir aletler ve çim ve bahçe makinaları - Güvenlik - Bölüm 1: Genel kurallar
- TS EN 62841-2-2 Güvenlik kuralları - Elektrik motoruyla çalışan, elde tutulan aletler, taşınabilir aletler ve çim ve bahçe makinaları için - Bölüm 2-2: Elde tutulan elektrikli tornavidalar ve darbeli anahtarlar için özel kurallar
- TS EN 62841-2-4 ... Bölüm 2-4: Disk biçimli olmayan elde tutulan zımparalar ve parlatıcılar için özel kurallar
- TS EN 62841-2-5 ... Bölüm 2-5: Elde tutulan dairesel testereler için özel kurallar
- TS EN 62841-2-9 ... Bölüm 2-9: Elde tutulan diş açıcılar ve diş çekme aparatları için özel kurallar