trarzh-TWenfrdeelitfarues
İç Tesisat Kontrolü Periyodik Muayene

Genel bir anlamıyla bakım çalışmaları, sahadaki donanım bozulmalarını en az altlara indirmek, bunların kullanım ömürlerini uzatmak ve işletmenin kurulu düzenini sürdürmesini sağlamak amacı ile yapılan müdahaleler olmaktadır. Üretim yapan bir tesiste ortamın gerektirdiği koşullar ve bu koşullarda çalışan makina ve ekipmanlar düşünüldüğü takdirde, bunların arızalanacak olmaları, bozulmaları ve belli işletme ömürlerini tamamlamaları çok doğaldır. Bu yüzden olası arızaların önüne geçilmesi veya kullanım ömrü dolan ekipmanların değiştirilmesi, ancak yapılacak düzenli bakım çalışmaları ile mümkün olabilir.

 

İç Tesisatta Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Doğalgazlı cihazların yıllık periyodik bakım ve onarımlarının mutlaka yetkili servislerine yaptırılması, baca sensörünün çalışır durumda olduğunun kontrol edilmesi, bakım ve onarımı mümkün olmayan cihazların değişiminde ise teknolojik olarak daha verimli ve emniyetli olduğu bilinen hermetik cihazların tercih edilmesi gerekir.
  • Baca temizliği ve bakımı için İtfaiye Teşkilatı ile irtibata geçilmesi gerekir.
  • Ortama taze hava temin eden havalandırma menfezlerinin (ventilasyon) her zaman açık bulundurulması, atmosfere açık havalandırma menfezlerinin cam, ahşap, PVC vb. kaplama sistemleri ile kapanması durumunda kaplama sistemine ikinci havalandırma menfezinin (ventilasyon) mutlaka yapılması, kaplama içerisinde kalan hermetik cihazların da baca çıkışlarının atmosfere açık olması gerekir.
  • Bacalı cihaz ile aspiratör baca bağlantısının aynı bacaya yapılmaması, bacalı cihazın baca bağlantısında alüminyum fleks malzeme kullanılmaması, bu bağlantıların sızdırmaz ve sabit çelik yapıda olması gerekir.

Bu kapsamda elektrik iç tesisatları da zamanla bağlantılarında sorun yaratabilir, eskiyebilir veya fonksiyonunu yapamaz hale gelebilir. Bu durumlarla olmadık zamanlarda karşı karşıya gelinmemesi için elektrik iç tesisatlarının düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir.Bu konu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin de kapsamına girmiş bulunmaktadır. Sözü edilen yönetmelik esasları gereğince çalışanların, işletmede kullanılan iş makinaları ve ekipmanları yüzünden doğrudan veya dolaylı olarak elektrik ile temas tehlikesinden korunması yönünden gerekmektedir.

Yönetmeliğin eklerinde, elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, paratoner tesisatı ve akümülatör, transformatör ve benzeri elektrik ile ilgili tesisatların düzenli kontrollerinin, mutlaka elektrik mühendisleri, elektrik teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılması gerektiği açıklanmıştır (Ek 3).İşletmelerin, faaliyet ve üretim sürekliliğini sağlamaları, yangın risklerini önlemeleri ve elektriksel iş kazalarının önüne geçmeleri için, iç tesisat kontrollerini düzenli olarak kontrol ettirmesi gerekmektedir.

Firmamız, elektriksel güvenlik muayeneleri çerçevesinde iç tesisat kontrolü periyodik muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS IEC 60189-2 Alçak frekans kabloları ve telleri - PVC yalıtımlı ve PVC kılıflı - Bölüm 2: İç tesisatlar için ikili, üçlü, dörtlü ve beşlilerden oluşan kablolar
  • TS 12541 Elektrik iç tesisatı montaj, bakım ve onarımını yapan iş yerleri - Genel kurallar
  • TS 4915 EN 60669-1 Anahtarlar - Ev ve benzeri yerlerde kullanılan sabit elektrik tesisatları için - Bölüm 1: Genel özellikler

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama