trarzh-TWenfrdeelitfarues
Katodik Koruma Ölçümleri

Katodik koruma, korozyona uğrayan (anot olarak davranan) bir metalin potansiyelini değiştirerek, onu katod olarak davranmaya zorlamaktır. Çözünmeyen bir soy, anot yardımıyla korunacak bir yapı devrenin negatif kutbunu oluşturacak şekilde doğru akım devresine bağlanır. Bu tip korumaya “dış akım kaynaklı katodik koruma” denir.Katodik koruma yöntemi, kolay bir anlatımla, bir tür metal koruma yöntem olmaktadır. Bilindiği gibi metal malzemelerin birçoğu hava ve su ile temas ettikleri takdirde paslanmaya ve aşınmaya (korozyona) uğramaktadır. Bu durum bilhassa toprağın altında veya suyun içinde bulunan metal malzemeler için büyük tehlikeler meydana getirmektedir. Bu malzemelerin aşınmaya uğramaması için uygulanan birçok koruma altına alma yöntemi bulunmaktadır. Bunlarda biri de katodik koruma yöntemidir. Bu yöntemde, aşınmayı önlemek amacıyla, metal malzemelerin yanına, onlarla temas edecek şekilde ve daha aktif bir metal yerleştirilmektedir. Bu yönteme galvanik usul katodik koruma adı verilmektedir. Katodik koruma yöntemi birçok alanda uygulanmaktadır. En çok uygulanmış olduğu yerler ise petrol sondaj kuleler olmaktadır. Bu arada gemilerin yüzeylerinin paslanmasına engel olmak için de katodik koruma uygulanmaktadır.

Korunacak yapı elektrik devresinin negatif kutbunu oluşturduğu için doğru akım kaynağından buraya sürekli bir elektron beslenmesi söz konusudur. Bu ise sürekli bir elektron çıkışı ile (M Û M+2 + 2e ) çözünmesi söz konusu olan metalin korozyonunun durmasına neden olur. Çünkü çözünme anında salınan ve korozyon hücresinin katoduna akan elektronlar doğru akım kaynağından fazlasıyla geri beslenecektir.Katodik koruma bir başka şekli ise korunacak metalden daha aktif bir metali anot olarak kullanarak suni bir pil devresi oluşturup, aktif metalin korozyonu ile korozyona karşı korunacak yapıya elektron transferi sağlayarak yapıyı katod haline getirerek korumaktır. Bu tip korumaya “Galvanik anotlu katodik koruma” denir. Katodik korumanın amacı, belirli bir ortamda her metal için sabit bir potansiyel eşiğinin altında metali toprağa göre negatif olarak kutuplaştırarak her tür korozyondan korumaktır. 

Sonuçta hattın her noktasında birim alana devamlı olarak akım gelmektedir. Bu akımın yoğunluğu kaplamanın yalıtım direncine ve o bölgedeki potansiyel farkına bağlıdır. Dolayısıyla, koruma için seçilen kriter, metalin toprak ile bağının kuracağı minimum potansiyeldir. Ölçümler, genellikle bakır\bakır sülfat elektrodu referans alınarak yapılır. Bu şartlar altında toprak ile temas halindeki çelik borunun her noktasında –850mV veya altı bir potansiyele erişilmiş olması gerekir.Esas olarak bu yöntemin temel ilkesi, korunacak metal malzemeyi bir elektrokimyasal hücrenin katodu haline getirmek ve metal yüzeyinde yürümekte olan anodik tepkimeleri durduruşa geçirmektir. İlk olarak 1930’lu yıllarda uygulanmasına başlanan katodik koruma yöntemi, sonraki yıllarda büyük gelişmeler göstermiştir. Teknolojik gelişmeler ile birlikte yüksek performanslı yeni anotlar bulununca, korozyon ile mücadelede katodik koruma yöntemi en etkili ve en ekonomik yöntem haline gelmiştir.

Bugün metal ve metal alaşımları sanayinin birçok alanında kullanılmaktadır ve bunları üretmek için büyük enerji sarf etmektedir. Metal ve alaşımların ömrünü uzatan en önemli faktör ise korozyondan korumak amacındadır. Korozyon, metal malzemelerin, çevre etkisi ile bozulması, metalik özelliklerini kaybetmesi ve kullanılmaz duruma gelmesidir. Bu durum ülke ekonomisi için de çok önemli yere sahip olmaktadır. Çünkü korozyon yüzünden her yıl, yıllık çelik üretiminin neredeyse dörtte biri boşa harcanmış olmaktadır. Korozyona neden olan başlıca çevre faktörleri hava, yağmur suları ve deniz suyudur. Demirin korozyona uğraması halk arasında paslanma olarak bilinir ve metallerin korozyonu içinde en tehlikeli boyutta olanı budur. Üretimin kolay ve maliyetinin az seviyelerde olması yüzünden birçok yerde çelik ve demir kullanımı çok yaygın olmaktadır. Fakat herhangi bir noktada oluşacak bir tahribat, kısa sürede korozyon hızı artış gösterir.Firmamız elektriksel güvenlik muayeneleri çerçevesinde, katodik koruma ölçümlerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama