Dozer; ön tarafında indirip kaldırmaya yarayan çelik bir levha bulunan iş makinasına dozer denir. Dozer molozları, toprağı, kar’ı bulunduğu bölgeden istenilen bölgeye doğru ileri doğru sürükleyerek götürme işini yapar. Dozer tırtıllı demir ayakları ve lastikli ayakları bulunan çeşitleri vardır. Kullanım alanlarına göre farklı boyutlarda olan bu makinalar genellikle inşaat sektöründe, kazı çalışmalarında ve yol açma farklı sektörler de kullanılır. Dozerler ağır işleri yaptıkları için çalışma anında herhangi bir arızaya sebebiyet vermemesi gerekir. Kazalara yol açmaması içinde mutlaka bakımları ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır. Onaylanmış kuruluşlar tarafından yapılan kontroller dozerlerin kaza riskini sıfıra indirir. He iş sağlığı hem de iş güvenliğinin sağlanması için periyodik kontrol yapılmalıdır.Dozerlerin periyodik kontrolleri “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”ne tabiidir. Yapılacak kontroller bu yönetmeliğe göre yapılmalıdır. Zira bu yönetmelikteki standartlar ve kriterler Avrupa standartlarındadır. İş makinası Dozerlerinizin düzenli olarak periyodik kontrol yaptırmak istiyorsanız İmka, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği yük kaldırma ekipmanı İş makinaları muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları ile ilgili rapor‘lar.
Genel olarak dozerler, yol açma, arazi temizleme, malzeme yayma, tesviye yapma, hendek doldurma, kaya sökme ya da zemin gevşetme gibi işleri yapan iş makineleridir. Yoş inşaatlarında, konut inşaatlarında, baraj inşaatlarında, orman ve maden işlerinde çeşitli amaçlarla dozerler kullanılmaktadır. Esas olarak toprağı veya inşaat atıklarını kısa mesafede sürükleyerek taşıma işlerinde de kullanılmaktadır. Dozerlerin 700 beygir gücü ve 80 tona kadar ağırlık kaldırma kapasiteleri bulunmaktadır.Kendi içinde palet şekillerine, güç aktarımı ve bıçak konumlarına göre çeşitli türleri bulunmaktadır. Kullanıldığı işe göre farklı palet özelliklerine ihtiyaç duyulabilir. Düz paletli dozerler genelde gevşek zeminlerde, üçgen paletli dozerler ise derin çukurların olduğu arazilerde daha verimlidir. Dozerlerin manevra hızları yüksek değildir ancak dar alanlarda manevra yetenekleri yüksektir. Bir kısım dozerler de çekici olarak kullanılmaktadır.Dozer molozları, toprağı, karı bulunduğu bölgeden istenilen bölgeye doğru ileri doğru sürükleyerek götürme işini yapar. Dozer tırtıllı demir ayakları ve lastikli ayakları bulunan çeşitleri vardır. Kullanım alanlarına göre farklı boyutlarda olan bu makinalar genellikle inşaat sektöründe, kazı çalışmalarında ve yol açma farklı sektörler de kullanılır.
Dozerler ağır işleri yaptıkları için çalışma anında herhangi bir arızaya sebebiyet vermemesi gerekir. Kazalara yol açmaması içinde mutlaka bakımları ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.Dozerlerin periyodik kontrolleri “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine tabiidir. Yapılacak kontroller bu yönetmeliğe göre yapılmalıdır. Zira bu yönetmelikteki standartlar ve kriterler Avrupa standartlarındadır.İş ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğiİş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 inci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.Çekici dozer periyodik muayene kapsamında test ve muayenelerinin yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayenesi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz.
Kaldırma ve iletme ekipmanları
2.2.1. Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.
2.2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerde tahribatsız muayene yöntemlerinin kullanılması durumunda, bu yöntemler sadece TS EN ISO 9712 standardına göre eğitim almış mühendisler, teknik öğretmenler, teknikerler veya yüksek teknikerler tarafından uygulanabilir.
Ancak hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, dozerler de birer motorlu araçtır ve iş makinaları kapsamında sağlıklı ve güvenli kullanım için periyodik kontrol ve muayenelerinin yaptırılması gerekmektedir.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, işyerlerinde kullanılan iş makinalarının ve ekipmanlarının sağlık ve güvenlik yönünden taşıması gereken minimum koşulları içermektedir. Bu yönetmeliğin Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ekinde (Ek 3) ayrıntılar yer almaktadır. Ancak her durumda çekici dozerlerin her yıl en az bir kere düzenli kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir.
Firmamız iş makinalarının periyodik kontrolleri çerçevesinde çekicilerin düzenli kontrol ve muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde yapmaktadır. Bu konuda esas alınan birkaç standart şunlardır:
- TS 1230-2 ISO 7129 İnşaat kazı makinaları - Çekiçli dozerler, greyderler ve skreyperlerde kullanılan kesici uçlar - Ana şekiller ve temel ölçüler
- TS EN 474-1+A4 İnşaat ve kazı makinaları - Güvenlik - Bölüm 1: Genel özellikler
- TS EN 474-2+A1 İnşaat ve kazı makinaları - Güvenlik - Bölüm 2: Çekici dozerler için özellikler
- TS 10278 ISO 6747 İnşaat ve kazı makinaları - Çekici dozerler - Terimler ve ticari özellikler