İş Makineleri; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda açıklandığı üzere; Yol inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçlardır. Skreyperler, onlarca ağır iş makinalarından sadece biridir. Özellikle yol yapımı çalışmalarında malzemenin yola düzgün ve eşit miktarda dağıtılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca dolgu işlerinde, sulama kanalı açma çalışmalarında, tesviye yapılmasında ve maden ocaklarında üst tabakanın kaldırılması gibi işlerde de kullanılmaktadır. Çeşitli hafriyat işlerinde, ekskavatörler, yükleyiciler ve dozerler gibi ağır iş makinaları arasında skreyperlere de çok iş düşmektedir.
Bir kısım skreyperler, toprağı ince tabakalar halinde kazıma ve belli bir mesafeye götürerek yayma işinde kullanılmaktadır. Bunlar genel olarak paletli veya lastik tekerlekli bir traktörle çekilir. Dozer tarafından çekilen çeşitleri de bulunmaktadır. Genel olarak yol veya havaalanı inşaatlarında dolguların yapılmasında ve tesviye işlerinde kullanılmaktadır.
Skreyperler ağır iş makinaları olduğu için, çalışanların can ve mal güvenliği açısından iş makinaları kapsamında sağlıklı ve güvenli olması gerekmektedir. Bu nedenle periyodik kontrol ve muayenelerinin yaptırılması zorunludur. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, işyerlerinde kullanılan iş makinalarının ve ekipmanlarının sağlık ve güvenlik yönünden sahip olması gereken minimum koşulları içermektedir. Bu yönetmeliğin Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ekinde (Ek 3) ayrıntılar yer almaktadır. Ancak her durumda skreyperlerin her yıl en az bir kere düzenli kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında değerlendirilmekte ve yine iş güvenliği kapsamında periyodik kontrollerinin yapılması zorunlu olan makineler olarak ele alınmaktadır.
Karayolunda kullanılmadığından dolayı karayolu trafik muayenesi kapsamında yer almayan iş makinelerinin iş güvenliği açısından periyodik olarak kontrol edilmeleri iş kazalarının önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. TÜRCERT olarak iş makinalarının periyodik kontrolleri çerçevesinde skreyperlerin düzenli kontrol ve muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu konuda esas alınan birkaç standart şunlardır:
- TS 1230-2 ISO 7129 İnşaat kazı makinaları - Çekiçli dozerler, greyderler ve skreyperlerde kullanılan kesici uçlar - Ana şekiller ve temel ölçüler
- TS ISO 10268 İnşaat ve kazı makinaları - Damperli kamyonlar ve paletli skreyperler için hız düşürücüler - Performans deneyleri
- TS EN 474-7+A1 İnşaat ve kazı makinaları - Güvenlik - Bölüm 7: Skreyperler için özellikler
- TS 1230-1 İnşaat ve kazı makinaları - Bıçakların kesici uçları (greyder, dozer, skreyper için)
- TS 9724 ISO 7133 İnşaat ve kazı makinaları - Çekiçli skreyperler - Terimler ve ticari özellikler