Pergel vinç genellikle tavan vinci montajının mümkün olmadığı yerlerde kullanılır. Sabit bir zemine sabitlenen boru üzerinde zemine paralel bir profil ile sabitlenir. Profil üzerine üzerine sabitlenen vinç mekanik ve elektrikli caraskal monoray vinç monte edilir ve Caraskalın hareket ettiği alan boyunca yük taşıma işlemi yapılır.
Fabrika ve tesislerde kullanılan ve pergel gibi dairesel olarak çalışan kaldırma taşıma ve iletme faaliyetlerini yerine getiren Pergel vinçlerin periyodik kontrolü ilgili yönetmeliğe göre ve bu yönetmelikte atıfta bulunulan standartlarda periyot belirtilmediği durumlarda minimum yılda bir kez periyodik kontrol yapılmalıdır. Pergel vinçler iki ana başlık altında toplanırlar. Bunlar kolon tip pergel vinçler ve askı/duvar tip pergel vinçlerdir. Kolon tip pergel vinçlerde kendi aralarında üçe ayrılmaktadırlar. İlki motorlu olup ve maksimum 360 derece döner tip olanlardır. Bunların kapasitesi 250 kilogram ile 5000 kilogram arasında değişim göstermektedir. İkincisi manuel maksimum 270 derece döner pergel vinçlerdir. Bunların da kapasitesi 250 kilogram ile 5000 kilogram arasında değişim göstermektedir. Üçüncüsü üstten destekli manuel maksimum 270 derece döner pergel vinçlerdir. Buda döner tip olması sebebiyle 270 derecelik çapta çalışmaya imkan sağlar.
Pergel Vinç Periyodik Kontrolleri amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. İş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından kontrolü yapılmalıdır. Doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belge düzenlenir.
Pergel Vinç Periyodik Kontrol: 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek 3. Bölümünün 2.2. Kaldırma ve İletme Ekipmanları Maddesinin 2.2.1.Bendinde; “Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.” hükmündedir.