Portal vinçler, açık sahada yapılan yük taşıma ve kaldırma uygulamaları için zemine sabitlenmiş yürüme rayı üzerinde hareket eden vinçlerdir.
Portal vinçlerimiz genellikle mermercilik, demir çelik, haddeleme, inşaat ve çelik yapı ile ilgili sektörlerde özellikle açık alanlarda depolama, taşıma, yükleme ve buna benzer işlerde kullanılabilen bir vinç türüdür.
Portal Vinç Çeşitleri
- Tek Kiriş Vinçler
- Çift Kiriş Vinçler
- Porta folu Vinçler
- Kuyu Vinçleri
- Topal Vinçler
Portal vinçler genel olarak liman vinçleri, sehpalı vinçler ya da ayaklı vinçler olarak da bilinmektedir. Bu vinçler tersanelerde, limanlarda ve fabrika depolarında oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Kontrolleri yapılacak vincin genel görünüşü kontrol edilir. Vincin yapısal eksikliği olup olmadığı, yapısal mekanizması, bağlantıları, platformlar, merdivenler bunların muhafaza ve korkulukları, kabin ve ulaşım yolları, dısarıyı ikaz eden ikaz işaretleri kontrol edilir.
Portal vinçler daha çok açık alanlarda kullanıldıkları için kuvvetli rüzgarlara karşı güvenliklerinin sağlanması önemlidir. Bu vinçlerin birçoğu elektrik motorları ile, bir kısmı ise benzin ve dizel motorları ile kullanılmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde portal vinçler kaldırma ve iletme makinaları grubuna girmektedir. Bu durumda portal vinçlerin, belirlenmiş yükün en az 1,25 mislini kaldıracak ve askıda tutacak güce sahip olmaları gerektikleri belirlenmiştir. Aynı zamanda bu yükü taşımaya ve dengede tutmaya yarayan fren sistemlerine sahip olmaları gerekmektedir.
Vinçlerin genel olarak frenleme sistemleri, operatör kumandadan elini çektiği anda yükleri askıda tutmayı sağlayan sistemlerdir. Eğer bu frenleme sistemi olmazsa yük askıda kalmaz ve ağırlıkla birlikte kaçmaya başlar. Dolayısıyla yük frenleri vinçlerin ana parçasıdır.
Portal vinçlerde de genelde motor freni kullanılır ve bu fren asansör sistemlerindeki düzeneğe benzer. Vinçlerde esas olarak, kullanıldığı alana uygun fren özellikleri bulunmaktadır. Örneğin frenleme mesafesi elektrikli frenlerde ani durma şeklinde veya yavaşlama şeklinde ayarlanabilir.