Elektromanyetik yayılımdan kaynaklanan problemler çeşitli sebeplerle ortaya çıkmış durumdadır. Örneğin, güvenlik açısından kritik kabul edilen bir makina parçasının arıza göstermesi, hareketli cihazların hatalı olması yönünde çalışması, güvenlik cihazının gerekli olan bir sinyali göndermiş olmaması, belli bir nedeni olmaksızın bir fonksiyonun durması ya da beklenmiş olan fonksiyonun yerine gelmiş olmaması gibi problemler elektromanyetik uyumluluk sorunu meydana getirebilir. Elektrikli ve elektronik sistemlerin ya da cihazların birbirleri ile olan etkileşimini en düşük seviyeye getirebilmek amacı ile bazı standartlar geliştirilmiş. Yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen bu standartlar şu iki amaca hizmet etmiş olmaktadır:
- Elektronik cihazlardan çıkan elektromanyetik kirliliği sınırlamak
- Bu şekilde elektronik cihazları daha dayanıklı duruma getirmek
Elektromanyetik bağışıklık dendiği zaman, elektromanyetik bozulmanın bulunduğu bir ortamda, elektrikli veya elektronik herhangi bir sistemin, cihazın ya da cihazın bir parçasının performansında herhangi bir kötüleşme veya bozulma olmadan çalışabilme durumu demektir. Esas olarak elektronik cihazların tamamı elektromanyetik bozulmalardan etkilenmektedir. Bugün bu sebeple elektromanyetik uyumluluk (EMC) büyük bir sorun olarak ortada bulunmaktadır. Elektronik sistemlerin veya cihazların tamamen bağışık olduğunu söylemek mümkün değildir.
Örneğin kablolar,
- Bir noktadan diğerine istenmeyen sinyalleri iletebilirler (iletkenlik yoluyla girişim)
- Üzerlerinde dolaşan sinyalleri anten gibi çalışarak havaya yayabilirler (ışıma yoluyla girişim)
Bu nedenle elektrikli ve elektronik sistemlerde ve cihazlarda bağışıklık oluşturmak en önemli konudur. Yetkili laboratuvarlarda bağışıklık testleri bu amaçla yapılmaktadır. Uygulanan yöntemlerden biri de bağışıklık kafesidir.
Kuruluşumuz da EMC testleri kapsamında iletim bağışıklık kafesi testlerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda esas alınan birkaç standart şunlardır:
- TS EN 61000-4-2 Elektromanyetik uyumluluk (EMU) - Bölüm 4-2: Deneyler ve ölçme teknikleri - Elektrostatik boşalma bağışıklık deneyi
- TS EN 61000-4-4... Elektriksel hızlı geçici rejim/patlama bağışıklık deneyi
- TS EN 61000-4-5... Darbe bağışıklık deneyi
- TS EN 61000-4-6... Radyo frekans alanlar tarafından endüklenen iletim yoluyla yayılan bozulmalara karşı bağışıklık
- TS EN 61000-4-8... Şebeke frekanslı manyetik alan bağışıklık deneyi
- TS EN 61000-4-9... Darbe şeklinde manyetik alan bağışıklık deneyi