trarzh-TWenfrdeelitfarues
Conducted Emission Testleri

Emisyon, sıcaklık, emisyon açısı ve dalga boyu gibi faktörlere bağlı olmakla birlikte   tipik bir fizik varsayımına göre; bir yüzeyin spektral emisyonu ve emiciliği dalga boyuna bağlı olmamakla birlikte, emisyon  sabittir. Bu durum ‘gri cisim varsayımı’ olarak bilinmektedir.Pürüzsüz yüzeye sahip gümüşün emisyonu gibi, bir materyalin emisyonu yaygın bir tartışma olmasına rağmen, bir materyalin emisyonu genel olarak o materyalin kalınlığına bağlıdır. Materyaller için alınan salınımlar sonsuz kalınlık örnekleri içindir (çalışmalarda ki anlamı optik olarak kalın olan örnekler içindir). Materyallerin daha ince örneklerinin azaltılmış salınımları olacaktır. Siyah olmayan yüzeyler ile çalışılırken, ideal bir kara cisim davranışından gelen sapmalar kimyasal birleşimler ile ve geometrikyapılar ile açıklanır. Ayrıca bu sapmalar termal dengede olan bir cismin emisyonunun emiciliğine eşit olduğunu söyleyen Kirchhoff’un termal radyasyon yasasına uyar. Yani, gelen bütün ışıkları absorbe etmeyen bir cisim, ideal bir kara cisimden daha az radyasyon yayacaktır.

Birçok el kitabında ve kızılötesi görüntüleme ve sıcaklık sensörü şirketlerinin sitelerinde bulunan emisyonlar toplam emisyondan bahsetmektedir. Ancak, sıcaklık ölçüm cihazı için düzeltme arayan bir kişi için, bağımlı dalga boyunun ya da spektral emisyonun daha önemli bir parametre olduğu ayrımının yapılması gerekmektedir.Ayrıca emisyon, aynı sıcaklıkta, belirli bir materyalin yaydığı enerjinin, bir kara cisim tarafından yayılan enerjiye oranı olarak da ifade edilmektedir. Bir gerçek nesne için ε < 1 koşulu olduğu zaman, gerçek bir kara cisim için ε = 1’dir. Emisyon boyutsuz bir niceliktir.Genel olarak; ametaller (özellikle saydam olmayanlar) yüksek emisyon (ışıma eğilimi/gücü) göstermektedir. Bundan farklı olarak, metallerin emisyonu ise metallerin türlerine ve yüzeylerinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Yüzeyi pürüzlü olan, oksitlenmiş metallerden farklı olarak, yüzeyi pürüzsüz olan metaller, düşük emisyon göstermeye eğilimlidir. Örneğin, yüzeyi pürüzsüz olan gümüşün emisyonu 0.002’dir. Yüzey renginin, emisyonda büyük bir etkisi olduğu düşünülmektedir ama düşünce yanlıştır.

Sonuç olarak; toplam emisyonun ve spektral emisyonun nerede uygulandığının anlaşılması ve ikisi arasında ki farkın anlaşılması büyük önem taşımaktadır.

Yetkili laboratuvarlarda EMC testleri kapsamında belli başlı yapılan yayılım testleri şunlardır:

  • İletimle yayınım (conducted emission)
  • Elektrik alanı, ışınımla yayınım (radiated emission)
  • Harmonik ve kırpışma

İletimle yayınım veya iletkenlikle yayınım testleri, elektrikli veya elektronik bir cihazın bağlı olduğu telekomünikasyon veya enerji şebekesine iletim yolu ile yayılan elektromanyetik kirlilik seviyelerini tespit etmek amacı ile gerçekleştirilmiş olmaktadır. Bu test çalışmalarında elektrikli veya elektronik cihazın veya sistemin gerilim ve akım değerleri ölçülmektedir. Gerilim değerleri LISN (Line Impedance Stabilization Network, Hat Empedansı Sabitleyici Şebeke) ile akım değerleri ise akım probu ile ölçülmektedir.

Elektrikli eşya elektronik bir cihaz çalışırken elektromanyetik enerji üretir ve bunun belirli olan bir miktarı cihazın güç kablosuna yönlendirilmiş olur. Cihazın geri dönüş yapabileceği parazit miktarını kısıtlamak için, laboratuvarlarda bu emisyonların ölçülmesi gerekli olmaktadır. Bu değer genelde 150 kHz ile 30 MHz arasında olmuş olmasıdır. Uluslararası standartlar genelde bu değeri uygulamaktadır. Fakat bu frekans aralığı, belli standartlar için daha yüksek seviyeli ya da daha düşük seviyelerde olabilir. Bu ölçümler, güç kaynağının nispeten temiz kalması yönünden ve çevredeki başka cihazları etkilemeyeceğinden emin olmak için yapılmış durumda.

Özetle söylenirse bir cihaz, enerji, veri ve telekomünikasyon gibi hatlardan iletkenlik yolu ile elektromanyetik yayınım gerçekleştirmektedir. Yapılan testler ile bu yayınımın seviyesi tespit edilmekte ve belli standartlardaki limitler ile karşılaştırılmaktadır.

Esas olarak elektrik alanı, ışınımla yayınım emission ölçümleri (elektromanyetik parazit yayma ölçümleri) şunlardır:

  • Elektromanyetik dalga radyasyonunun ölçülmesi (radiated magnetic field emission)
  • Parazit dalga gerilimi ölçülmesi (conducted emission)
  • Parazit dalga gücünün ölçülmesi (power disturbance)
  • Düzgün sürekli olmayan kırılgan parazit dalgaların ölçülmesi
  • Alçak frekans şebeke parazit dalgaların ölçülmesi

Yetkili laboratuvarlarda birçok elektromanyetik uyumluluk (EMC) testleri yapılmaktadır. Kuruluşumuz da EMC testleri kapsamında conducted emission testlerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir.

Kuruluşumuz, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK), TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun şekilde akredite olmuştur ve yapılan test, ölçüm, analiz, kontrol ve muayene işlemleri ve düzenlenen raporlar, özel ve resmi denetimlerde geçerli kabul edilmektedir.

 

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama