ROHS NEDİR ?
RoHS elektronik kartlarda ya da malzemelerde bazı maddelerin bulunmamasını şart koşan direktiftir. İngilizce Restriction of Hazardous Substances Directive (Belirli Zararlı Maddelerin Kullanımını Kısıtlama) kelimesinin baş harflerinden oluşur.
27 Ocak 2003 tarihinde Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen 2002-95-EC numaralı zararlı maddelerin elektronik ürünlerde belirli zararlı elementlerin kullanımını kısıtlayan yönergedir. Kurşun, kadmiyum, civa ve bromürlü bileşenlerin insan sağlığına zararlı maddelerin kullanımını yasaklar.
ROHS KAPSAMINDA YASAKLANAN ELEMENT ve BİLEŞİKLER
Bu maddeler ;
- KURŞUN (Pb)
- CIVA (Hg)
- KADMİYUM (Cd)
- KROM IV(Cr+6)
- Polybrominated biphenyls (PBB)
- Polybrominated diphenyl ether (PBDE) ‘dir.
Olumsuz etkileri ;
- İnsan sağlığına olan zararları ( Hamile kadınlarda düşüğe yol açma , kana karışarak sağlıklı hücrelerin ölmesine sebebiyet , kansere yol açabilirler. )
- Çevre sağlığına etkileri : Ağır metal sınıfında yer alan elementlerin ve tahribat gücü yüksek bileşiklerin geri dönüşümü mümkün olmadığı için kontrolsüz olarak çevreye salındığında çok ciddi zararlara neden olabilir.
- Özellikle elektronik ve elektrikli cihazlarda uygulanıyor olmasının nedeni, bu alet ve elektronik kartların ısı baskısı altında, bulunduğu ortama daha fazla ısıl etkiyle zehirli partiküller karışmasına neden olmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte insan temasının söz konusu olduğu (örneğin; kauçuk zemin kaplama malzemeleri vb.) ürünler de RoHS kapsamında ele alınmaktadır.
- Sizin yükümlülüğünüz bu maddelerin ağırlığa veya homojen malzemedeki miktarına göre 0.1% veya 1,000ppm (kadmiyum hariç, kadmiyumun sınırı 0.01% veya 100ppm’dir) olan RoHS sınırlarını aşmamasını temin etmektir.
Avrupa Birliği ülkelerinde yayınlanan RoHS direktifi ile, elektrikli ve elektronik cihazlarda zararlı madde kullanımına sınırlama getirilmiştir. RoHS direktifi, elektrikli ve elektronik ürünlerde tehlikeli ve zararlı elementlerin ve kimyasal maddelerin kullanılmamasını veya gösterilen limitler içinde kullanılmasını öngörmektedir. 2003 yılından bugüne, bütün elektrikli ve elektronik cihazlarda, direktifte adı geçen elementlerin ve kimyasal maddelerin kullanımı kısıtlanmıştır. Bu şekilde öncelikle insan sağlığının, daha sonra doğal çevrenin korunması hedeflenmiştir.
Gerçi RoHS direktifi Avrupa Birliği ülkeleri için yayınlanmıştır ancak bütün dünyada kabul görmüştür ve dünyanın her yanındaki üretici firmalar bu direktif esaslarına uymaya çalışmaktadır. Çünkü özellikle Avrupa Birliği ülkelerine bu uygunluğu sağlamayan elektrikli cihazların gönderilmesi mümkün değildir.
Diğer taraftan ülkemizde 2008 yılında, sözü edilen direktif esas alınarak Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Sınırlandırılmasına Dair Yönetmelik yayınlanmışır. Bu yönemelik kısaca EEE Yönetmeliği olarak bilinmektedir. Elektrikli ve elektronik eşya üreten firmalar, ürünlerinin bu standarda uygun olduğunu kanıtlamak amacı ile bağımsız ve tarafsız kontrol ve muayene kuruluşlarından hizmet almaktadır.
Aşağıda isimleri ve izin verilen maksimum değerleri gösterilen elementler RoHS testlerinin kapsamına girmektedir:
- Kurşun (Pb): yüzde 0.1 ppm
- Civa (Hg): yüzde 0.1 ppm
- Kadmiyum (Cd): yüzde 0.01 ppm
- Artı 6 değerlikli krom (Cr6+): yüzde 0.1 ppm
- Polibromürlü bifenil (PBB): yüzde 0.1 ppm
- Polibromürlü bifenil eterin (PBDE): yüzde 0.1 ppm
Bu elementlerin kullanıldığı elektrikli cihazlar hem doğal çevre hem de insan sağlığı açısından tehlikelidir. Bu elementler kullanılmak zorundaysa, en azından belirlenen sınırlar içinde kalınması gerekmektedir
RoHS testleri yapılacak elektrikli ve elektronik cihazlar şunlardır: büyük ev aletleri, küçük ev aletleri, bilgisayar teknolojileri ve telekomünikasyon eşyaları, tüketici eşyaları, aydınlatma cihazları (ampuller ve avizeler dahil), elektrikli ve elektronik araçlar, oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatik dağıtıcılar ve bu kategorilerin kapsamına girmeyen diğer elektrik ve elektronik eşyalar.
Kuruluşumuz, elektriksel test çalışmaları kapsamında RoHS testlerini, güçlü bir kadro ve teknik altyapı ile, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir.