Zemin Etüdü, yeraltı katmanlarının lokasyonlarını, ne durumda olduklarını, ne tür jeolojik yapılardan oluştuklarını, katmanların hangi derinlikte olduğu ve kalınlıkları, kayaçların yoğunluğu, elektriğe karşı özdirençlerini, katmanların sismik hızlarını ve ortamlar arası ivmeleri, yeraltı suyu derinliği ve tabakaların devimsel parametrelerini, deprem esnasında sergiledikleri duruşları tespit amacıyla yapılan analize zemin etüdü denir.
Zemin Etüdü yapmanın amacı, ilgili arsanın / alanın yapı öncesinde gerekli analizlerini yapmaktır. Bu analizler ile o bölgenin kayaç yapısına, bu kayaçların deprem karşısında gösterdiği duruşa, bahse konu bölgenin fay hattında olup olmadığını veya fay ile olan mesafesininin belirlenmesi gibi etkenler nedeniyle önemlidir. O bölgede yapılan sondajlar ile çeşitli derinliklerden örnekler alınarak kayaç tipleri tespit edilerek, zeminin sertliği, sui le etkileşime girildiğinde verdikleri tepkiler, yeraltı suyu bulunup bulunmadığı gibi veriler de öğrenilmektedir. Bu veriler ışığında alanın inşaata elverişli olup olmadığı belirlenmektedir.
Zemin etüdü esas olarak inceleme alanının genel morfolojik özelliklerini, topo grafik durumunu, yüzey ve sel sularına karşı drenaj özelliklerini, arazinin eğim durumunu ve bu çerçevede olmak üzere toprağın durumunu genel bir tespit etmek amacı ile gerçekleştirilmiş olarak bulunmaktadır.
Üzerine yapılacak inşaatın özelliklerine bağlı olarak bir inşaat alanının yeraltı tabakalarının konumlarını, durumlarını, hangi tür jeolojik yapılardan oluştuğunu, kalınlıklarını, derinliklerini, yoğunluklarını, sismik hızlarını, yeraltı suları varsa bunun derinliğini, arazinin deprem karşısında göstereceği davranışlarını ve elektrik özdirençlerini tespit etmek için yapılan çalışmalara genel olarak zemin etüdü adını almaktadır.
Zemin etüdü çalışmaları yapılmış olduğu durumda, arazinin cinsine ve yapının özelliklerine göre yöntemler farklı bir şekilde uygulanmış olmaktadır. Örneğin sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, gravite veya radyoaktivite yöntemleri bunların arasında yer almaktadır.
Zemin etüdü çalışmalarında genellikle çıkan depreme karşı yapının dayanıklılığına artış yaptırmak hedef konuları arasında yer almıştır. Toprağın sıvılaşma potansiyeli, zemin oturması ve deprem şiddet artış katsayısı, deprem şiddetini arttıran fiziksel özellikler arasında olmaktadır. Deprem şiddetini arttırmış olan yapısal özellikler ise şunlardır: temel altındaki jeolojik yapı farklılıkları, arazide görünen yada görünmüş olmayan kırık ve çatlaklar, gevşek kalın alüvyon ortamlar, ince kaya tabakalar, heyelan durumu, yeraltı boşlukları ve mekanik rezonans oluşturan tabakalı yapılar.
Yapılacak zemin etüt çalışmaları, deprem bölgelerinde meydana gelecek hasarın en az seviyede tutulması yönünden zorunlu tutulmaktadır.
Kısaca zemin etüt testleri, yeraltı katmanlarının lokasyonlarını, ne tür jeolojik yapılardan oluştuklarını, ne durumda olduklarını, kayaçların yoğunluğunu, katmanların sismik hızlarının ve bu özelliklerin deprem sırasında göstereceği tepkileri tespit etmek amacı ile yapılmaktadır. Yani zemin etüdü, arazinin inşaat öncesinde gerekli analizlerini yapmak anlamına gelmektedir.
Zemin etüt testleri ile elde edilen başlıca bilgiler şunlardır:
- Arazinin deprem konusunda duyarlılığını belirlemiş olduğu için sismik kayma dalgaları ve bu dalgaların periyodu ve gerçekleştiği katmanlar
- Depremin yükünde azalış gösterme katsayısını belirlemek için zeminin ivme spectrum katsayıları
- Yapı öz periyodunun rezonansa girmiş olmaması için zemin hakim periyodu
- Olası bir depremde arazide ortaya çıkacak olan deprem ivmesi
- Arazide meydana gelen deformasyonu önlemek ve depremin yatay yükünü düşük seviyelere indirmek amacı ile zemin emniyet gerilemesi
- Depremin şiddetini arttırmış olan yeraltı suyu seviyesinin belirlenmesi
- Zeminde meydana gelen katılık, gözeneklilik, suya doygunluk ve dinamik deformasyona olan direnç durumlarının tespit edilmesi
- Bir kontrol sistemi oluşturmak için zeminin karakteristik özelliklerinin belirlenmesi
Arazi yapısı ile ilgili bu değerler esas alınarak yapılması düşünülen bina için zeminin uygun olup olmadığına karar verilmektedir. İnşaat sırasında kullanılacak temel türüne göre her derinlik için oturma oranı ve taşıma gücü hesaplamalarında zemin etüdü ile tespit edilen değerler dikkate alınmaktadır.
İnşaat sektöründe çok önemli bir yere sahip olan zemin etüt çalışmaları, yetkili test ve muayene kuruluşları tarafından, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun şekilde yapılmaktadır. Bu testler sırasında dikkate alınan başlıca standart şudur:
- TS EN 1997-2 Geoteknik tasarım - Bölüm 2: Zemin etüdü ve deneyleri (eurocode 7)