Tüketici ve çevre bilincinin artmasıyla birlikte eko belgesinin önemi de artmaktadır. Eko belgesi , üreticilerin üretim sırasında çevreye karşı duyarlı olduklarını gösteren bir belgedir. Eko belgesiyle üreticiler, çevreye duyarlı üretim yaptıkları için tüketicilerin güvenini kazanmaktadır.
Avrupa Birliği tarafından geliştirilen Eko-Etiket uygulaması ya da Çevre Etiket Sistemi, tüketicilerin daha yeşil ürün ve hizmetleri seçmelerine yardımcı olmak amacıyla başlatılmıştır.
Yeşil ürün ya da çevreci ürün demek, çevre koşullarına duyarlı, doğal kaynakları tüketmeyen, doğayı kirletmeyen, geri dönüştürülebilen ya da korunabilen ürünler demektir. Çevreye duyarlı kişiler ürünlerin üzerinde yer alan işaret ve belgelendirme ifadelerine dikkat etmektedir. Ancak bilinçli bazı tüketiciler bir adım daha ileri giderek, yeşil ürünlerin üretim aşamalarından marketlerde satışa sunulmasına kadar geçen süreçte doğanın iyi korunduğundan emin olmak istemektedir. Bu ürünlerin üretildiği tesislerin çevreye zarar verip vermediğini, atıkların iyi yönetilip yönetilmediğini, nakliye işlemlerinin bile çevreci araçlarla yapılıp yapılmadığını sorgulamaktadır. Çünkü ne yazık ki bazı kötü niyetli kişiler ürünleri çevreciymiş gibi gösterebiliyorlar.
Yeşil ürünler, insan ya da hayvan sağlığı için tehlike yaratmamalı, üretim, kullanım ya da atık aşamalarında çevreye zarar vermemeli, enerji kaynaklarını fazla kullanmamalı ve kötü ambalajlama veya kısa yaşam süresi yüzünden gereksiz atık oluşturmamalıdır.
Avrupa Birliği tarafından uygulamaya konulan Eko-Etiket uygulaması, ürünlerin bu özelliklere uygun üretildiğini ve tüketicilerine ulaştırıldığını belgelemektedir ve yiyecek, içecek, ilaç ve tıbbi ürünler dışındaki alanlarda herhangi bir ürün veya hizmet için verilebilmektedir. Bugün bu uygulama kapsamına sürekli yeni ürün ve hizmetler girmekte ve gittikçe ürün ve hizmet yelpazesi genişlemektedir.
Çevre etiket sistemi, Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi tarafından 1992 yılında çıkarılan tüzük ile kurulmuştur ve bugün binin üzerinde ürün veya hizmete lisans verilmiştir. 2010 yılında bu tüzük yeniden ele alınmış ve güncellenerek 66/2010/EC sayılı Eko-Etiket Tüzüğü olarak yayınlanmıştır.