Günümüz rekabet koşulları firmaları çok zorluyor. Bir taraftan piyasada var olmaya çalışmak, diğer taraftan küresel ortamın yarattığı yabancı rakiplerle mücadele etmek kolay değil. Firmalar rakiplerden bir adım önde olmak zorunda. Olamazlarsa piyasada tutunmaları çok zor. Bu yüzden de yüksek kalitede hizmet üretmek ve dünya çapında kabul görmüş standartlarla çalışmak zorundalar.
Bu ihtiyaçların farkında olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), 1995 yılında ISO 15504 Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi standardını geliştirmişlerdir. Bu standartlar, özellikle yazılım geliştiren şirketlerin kullandığı ve yazılım geliştirme süreçlerinin iyileşmesini sağlayan standartlardır. Aynı zamanda yazılım geliştirme şirketlerinin uyguladığı süreçlerin etkinliğinin değerlendirilmesine de imkan tanımaktadır. ISO 15504 Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi, esas olarak yazılım geliştirme süreçlerinde yaşanan, proje planlama ve proje yönetim süreçlerini, yazılım geliştirme sürecini ve organizasyonel süreçleri ele almaktadır.
Yazılım çalışmalarının hem üretim, hem de kullanım süreci boyunca geçirdiği bütün aşamalar, yazılım geliştirme yaşam döngüsü olarak isimlendirilmektedir. Bu döngüde yer alan temel adımlar şunlardır: analiz, çözümleme, tasarım, gerçekleştirme, test ve bakım. Gereksinimler sürekli olarak değiştiği ve geliştiği için, bu aşamalar da sürekli bir döngü içindedir. Birbirinden farklı yazılım geliştirme süreç modelleri bulunmaktadır.
Ancak firmanın, hangi modeli kullanıyor olursa olsun, uluslararası kabul görüş standartlara uygun olarak süreç değerlendirme yapması gerekiyor. İşte ISO 15504 Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi bu imkanı vermektedir. Organizasyonunda Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi’ni kuran ve buna uygun faaliyet gösteren firmalar, bir de bu sistemin belgesini almak isteyebilir. Seçilecek bir belgelendirme kuruluşuna başvuru sırasında, firmanın sadece bu belgelendirme kuruluşundan temin edeceği başvuru formunu doldurması yeterlidir. Bir de bunun yanında, sistem dokümanlarını yapılacak denetimler için belgelendirme kuruluşuna açması gerekiyor.