Ormanlık alanların onayı için iki değişik felsefe, konu teşkil etmektedir. Nitekim ISO ağı yaklaşımı üzerinde yoğunlaşmakta iken, FSC performans yaklaşımına uygun işleyiş göstermektedir. Bu anlamda, FSC ülkeler arası ölçekte faaliyete geçirilebilecek standartlar meydana getirmiştir. İki yaklaşım arasındaki bu farka karşın, çoğu hususta iki yaklaşım birbirlerine benzemektedir. Bu iki yaklaşımdan başka farklı sertifikalandırma yaklaşımları da bulunmaktadır. Bunun beraberinde, bu yaklaşımlar genelde yönetim ağı yaklaşımı üzerine inşa edilmiştir. 2 belgelendirmede tropik, ılıman, kuzey, plantasyon ve doğal tüm orman çeşitlerini barındırmaktadır. Belgelendirme ormanlık alan işletmeleri birimi seviyesinde meydana getirilmektedir.
Bu birim tek bir orman yada birden fazla orman sahibinin meydana getirdiği bir grup şeklini alabilmektedir. Diğer yandan, günümüzde orman belgelendirmesi ağırlıklı şekilde odun mamullerinin sertifikalandırılması üzerine odaklanmaktadır. Sağlıklı bir orman kaynağının sunmuş olduğu mamuller, yalnız odun ürünleri ile sınırlı değildir. Odun ürünlerinden başka pazarlanabilir orman mamulleri de, orman kaynağı kısmında üretilmekte ve yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Sözgelimi tıp ve eczacılık alanlarında uygulanan otsu ve çalı şeklindeki birçok orman mamulleri de, yaygın olarak ticarette konu kapsamına girmektedir. Odun dışı orman mamulleri sertifikalandırma çok yeni olup genellikle denenmemiştir. Bundan ötürü, odun dışı orman mamullerinin belgelendirme prensipleri ve aşamaları çoğu hala geliştirilme aşamasındadır.
FSC belgesi, orman ürünleri üreten, işleyen, dağıtımını yapan veya dönüştüren bir firmada CoC (koruma ve gözetim zinciri) yönetim sisteminin uygulandığını göstermek amacıyla FSC tarafından akredite edilmiş, bağımsız belgelendirme kuruluşları tarafından ilgili FSC standardına göre yapılan denetimler sonucunda firmalara verilir. Doğanın korunmasına katkıda bulunmak isteyen kişi ve kurumlar, bu ürünleri satın alırken FSC sertifikalı ürünleri tercih etmelidirler. FSC’ nin kendisi firmalara bu denetimi yapmayarak, kendi koyduğu standartlar ve gereklilikler arasındaki bağımsızlığını korumaktadır.
FSC-CoC Kurma Aşamaları;
- Mevcut Durumun Tespiti,
- Kritik Kontrol Noktalarını belirlemek,
- FSC Sisteminin planlanması, dokümantasyonun oluşturulması,
- Eğitim,
- FSC Ürün Tanımlama,