ISO 28000, uluslararası bir standart olup, Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi gereklerini tanımlar ve bu sistemi uygulamak isteyen kuruluşlara bir yönetim modeli sağlar. Kuruluşun, Tedarik zinciri güvenliği ile ilgili faaliyetlerini diğer yönetim sistemleri ile aynı şemsiye altına alarak, risklerin etkin yönetilmesini hedefler. Bu yeni yönetim sistemi standardı, tedarik zincirine herhangi bir şekilde bağlı olan kuruluşlara tedarik zincirindeki kritik güvenlik noktalarına dikkati çeken yeni bir çerçeve çizmektedir. Bu çerçevede, tedarik zincirini hammadde temini ile başlayıp, ürün ve hizmetin farklı ulaştırma yöntemleriyle son kullanıcıya ulaşmasına kadar uzanan, birbirleri ile ilişki içinde olan kaynaklar ve süreçler dizisidir. Finans, üretim bilgi yönetimi ve üretim tesislerini içeren ancak bunlarla sınırlı kalmayan bir yapıdadır.
Küreselleşmenin etkisiyle artan rekabet, firmaların maliyete, zamanında teslime ve kalite konusuna verdikleri önemi artırmaktadır. Bu standart, tedarik zincirine herhangi bir şekilde bağlı olan kuruluşlara tedarik zincirindeki kritik güvenlik noktalarına dikkati çeken yeni bir çerçeve çizmektedir. Bu çerçeve finans, üretim, bilgi yönetimi ve üretim tesislerini içeren ancak bunlarla sınırlı kalmayan bir yapıdadır. Bir yandan tüm endüstri sektörlerinde faaliyet gösteren kuruluşlara güvenlik risklerini değerlendirmelerinde ve kontrol etmelerinde destek olurken, bir yandan da güvenlik tehditlerinden kaynaklanabilecek etkilerin azaltılmasını amaçlar ve bunu yaparken kalite, iş güvenliği, müşteri memnuniyeti yönetimi gibi temel yönetim prensiplerini kullanır. ISO 28000 standardı, güvenlik risklerinin en aza indirilmesine ve dolayısıyla mal ve malzeme dağıtımının zamanında ve problemsiz olarak gerçekleşmesine yardımcı olur.
ISO 28000, bir tedarik zincirine dahil olan her kuruluş için, üretim, depolama ve dağıtım (karayolu, demiryolu, deniz ve havayolu dahil) konusunda, alıcıya gidene kadar yol boyunca güvenlik sağlayan bir güvenlik modelidir. Bir güvenlik sisteminin IS0 28000’e göre uygulanmasıyla, bir kuruluş bütün tedarik zinciri boyunca sahip olduğu güvenilirliği ve güvenliği arttırmaktadır. Yüksek bir değere sahip olan ya da bir tehlike arz eden ürünler dünya çapında taşınıp daha güvenli olarak saklanabilmektedir. Bu model, önleme, uygulama, izlenilebilirlik ve belgeleme konusunda güvenlik süreçlerini arttırmak isteyen kuruluşlar için tasarlanmıştır. Dahası, bir güvenlik yönetimi sistemi kuruluşun her seviyesinde artan güvenlik bilinçliliğine önemli bir katkıda bulunmaktadır. ISO 20000’e göre, hali hazırda uygulanmış olan güvenlik modelleri (AEO, C-TPAT, TAPA vs.) bir kapsamlı sistem çerçevesinde toplanılabilmektedir. Uluslararası aktif organizasyonlar böylece günlük işlerinin daha hızlı, daha fiyat oranlı ve daha iyi belgelenmiş işlenmesine kavuşmuş olurlar.