Bugün rekabet koşulları, öncesine oranla çok daha serttir ve acımasızdır. Rekabet özellikle küreselleşmenin etkisiyle gittikçe artmakta ve bu durum kuruluşların, maliyete, kaliteye ve zamanında teslime verdikleri önemi gittikçe artırmaktadır. ISO 28001 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi standardı, tedarik zincirine herhangi bir şekilde bağlı olan kuruluşların, tedarik zincirindeki kritik güvenlik noktalarına dikkatini çekmekte ve bu kuruluşlara yeni bir bakış açısı kazandırmaktadır. Bu açıdan bakılınca Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi standartları, üretim, üretim tesisleri, finans ve bilgi yönetimi kapsayan ancak bunlarla da sınırlı kalmayan bir yapıya sahiptir.
Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi, hem sanayi sektöründeki bütün kuruluşlara güvenlik risklerini değerlendirmeleri ve kontrol etmeleri için destek olmakta, hem de güvenlik tehditlerinden kaynaklanan etkilerin azaltılmasını amaçlamaktadır. ISO 28001 standartlarının temel amacı, güvenlik risklerinin en aza indirilmesi ve dolayısıyla mal ve malzeme dağıtımının sorunsuz olarak ve zamanında yapılmasına yardımcı olmaktır. Kısaca Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi’nin temel prensipleri şunlardır:
- Tedarik zincirinin doğru kurulması ve doğru yönetilmesini sağlamak.
- Güvenlik risklerin en aza indirmek.
- Mal ve malzeme dağıtımının sorunsuz olarak ve zamanında yapılmasına yardımcı olmak.
Kuruluşlar artık, tedarik zincirinde uygun bir düzenin kurulması gerektiğine inanmaktadır. Bu şekilde müşteri hizmetleri iyileştirilecek ve ürün veya hizmet üretiminin çeşitli aşamalarındaki gereksiz maliyetler kısılabilecektir. Bunun için de tedarik zincirinde olası risklerin doğru tespit edilmesi ve etkin bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu aynı zamanda işin sürekliliği açısından da büyük bir öneme sahiptir.