Birçok malzeme üretiminde ergitme kaynağı teknolojisi kullanılmaktadır. Çoğu kaynaklı imalat işlemleri üretim proseslerinin çok önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle kontrol proseslerinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Kalite Yönetim Sistemi gereği kaynak üretiminin kalitesi tam olarak sağlanması gerekmektedir. Bir ürünün kalite kontrolü imalat aşamasında sağlanmalıdır. Prosesin son aşamasında gerçekleşirse ciddi kayıplar gerçekleşebilir.
Metalik üretim imalatında kaynak işlemleri için Iso 3834 standardına göre üretim firmasına yön gösterir.
İç ve dış müşteriler için Iso 3834 belgelendirme işlemleri için gereklidir.
Iso 3834 ile ilgili TÜRCERT uzmanlarına danışabilirsiniz.
Ülkemizde ilk kaynak 1920’li yıllarda Gölcük ve İstinye tersanelerinde kullanılmıştır. İlk kaynak atölyesi ise 1935 yılında Eskişehir’de kurulmuştur. Kaynak işlemleri, bir teknik olarak ilk defa 1951 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi’nde ele alınmıştır. Bugün sanayi sektöründe hemen hemen her türlü kaynak makinaları ve elektrodları üretilmekte ve her çeşit imalatta kullanılmaktadır. Pratikte elliyi aşkın kaynak yöntemi olmasına rağmen, temel olarak iki kaynak yöntemi bulunmaktadır. Bunlar ergime (eritme) ve katı hal (basınç) kaynağıdır. Bunlar kendi içinde temel prensibi aynı olan çok farklı türlere sahiptir. Ergitme kaynaklarına örnek olarak, elektrik arkı kaynağı ve gaz kaynağı verilebilir. Katı hal kaynaklarına örnek olarak da ateş kaynağı, direnç kaynağı ve su gazı kaynağı gösterilebilir. Kaynaklı yapı elemanları, çok düşük maliyetle imal edilebildiği, fonksiyonunu tam olarak yerine getirdiği ve işletmede uzun süreli kullanılma imkanı bulunduğu için üretilmektedir. ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi standardı, işletmelerinde kaynak uygulayan firmaların kaynak kalitesini, dolayısıyla ürün kalitesini güvence altına almak amacı ile hazırlanmıştır. Sonuçta bu sistem de bir kalite yönetim sistemidir ve temel prensipleri birbirlerine benzerlik gösterir.