RoHS Belgesi, televizyon, radyo, küçük el aletleri, elektrik ampulleri, aydınlatma araçları, oyuncak, eğlence ve spor donanımları, otomatik satış makineleri, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon donanımları ve daha birçok elektrikli ve elektronik ürünlerde, üretiminde kullanılması kısıtlanmış ya da yasak getirilmiş belli elementlerin ve kimyasal maddelerin kullanılıp kullanılmadığı, yapılacak test ve analiz sonuçları değerlendirilerek verilen bir belgedir. Böyle bir test ve analiz çalışmasının yapılması çevre koşullarının ve insan sağlığının korunması amacı ile yapılmaktadır ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kabul edilen RoHS direktifinin bir gereğidir.
RoHS direktifi, ekinde verilen elementlerin ve kimyasal maddelerin, elektrikli veya elektronik ürünlerde hiç kullanılmamasını, ya da kullanılmak zorundaysa belirlenmiş değerlerin üzerine çıkılmaması koşulunu getirmiştir. Yani elektrikli ve elektronik eşyalarda bir takım zararlı maddelerin kullanılması sınırlandırılmıştır. RoHS direktifi bunun yanında, sınırlandırmalardan muaf tutulacak faaliyetleri, elektrikli ve elektronik eşyaların ithalatının kontrol altına alınmasına yönelik teknik, idari ve yasal esasları ve elektrikli ve elektronik eşya atıklarının çevreye zarar vermemek adına geri kazanılması ve yok edilmesine yönelik esasları da düzenlemektedir.
Rohs belgesine sahip olmanın en temel gerekliliği, gerekli ürün testlerinin akredite laboratuvar da gerekli ölçümlerinin yapılarak bir teknik dosyanın oluşturulmasıdır. Bu dosya hazırlandıktan sonra ancak rohs belgesine sahip olunabilir. Üretici firmalar RoHS Belgesi almak için bir belgelendirme kuruluşuna müracaat etmek zorundadırlar. Ama öncesinde ürünleri ile ilgili bir teknik dosya hazırlamak zorundadırlar. Bu teknik dosyanın içinde bulunması gereken en önemli belge, akredite bir laboratuvardan alınacak test ve analiz raporudur.
Rohs belgesi nasıl alınır konusunda, son ürün (son ürün olarak ara parçalar olabilir) örnek olarak rohs akredite laboratuvarlarına gönderilerek incelemelere tabi tutulur. Gerekli testler gerçekleştikten sonra alakalı ürün dahilince yasaklanmış maddeler yok ise ürün rohs belgesi sahip olabilir. Bununla beraber faaliyeti kısıtlanmış olan kimyasalların ise oranlarının uygun aralıklarda olup olmadığını gözlemlenerek inceleme sonuçlarına göre rapor verilir. RohS belgelerinin eklerinde alakalı analize ait bir teknik dosya açıklaması bulunmaktadır.Bununla beraber plastik ham madde uygulamakta olan ürünlerde ham madde örnek olarak gönderilebilir