ISO 9001 Kalite Yönetimi Sistem standardı yanında, sanayi sektöründe kaynak kullanarak üretim yapan firmalar, bu konudaki yetkinliklerini, yeterliliklerini ve güvenilirliklerini kanıtlamak amacı ile işletmelerinde bir de ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi kurmakta ve uygulamaktadırlar. Uluslararası Standartlar Örgütü tarafından hazırlanan ve uygulamaya alınan ve bugün sadece Avrupa ülkelerinde değil bütün dünyada ve ülkemizde de kabul gören bu standart, firmalara oldukça katkı sağlamaktadır. Ancak, ISO 3834 standardının uygulanması, tek başına bütün üretim sürecinin kalitesini güvence altına almak anlamına gelmemektir. Çünkü kaynak işlemini etkileyen bir takım değişkenler vardır ve kaynak öncesinde bu değişkenlere dikkat etmemek sağlıklı bir kaynak işlemini etkiler, bu da doğal olarak müşteriye sunulmaya hazır ürünün kalitesini etkiler.
Bugüne kadar yaşanan ve geri dönüşü olmayan birçok problem, kaynak öncesi belirlenen değişkenlerde yaşanan sıkıntılar yüzünden olmuştur. Söz konusu değişkenler şunlardır: kaynak işleminde kullanılacak yöntem, kaynak yaparken kullanılacak malzeme ve kaynak işlemlerinin nasıl yapılacağını gösteren talimatlar. Bitmiş ürünün kalite güvencesi, kaynak kontrol işlemleri ile sağlanmalıdır. Bunu sağlayacak olan ise ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi standardıdır. Kaynak işlemlerinin öncesinde, kaynak sırasında ve sonrasında yapılacak kontroller, en az kalite güvence adımları kadar önemlidir.
ISO 3834 standardı işletmede uygulanmaya başlandıktan sonra bir belgelendirme kuruluşuna başvurarak ISO 3834 Belgesi talep edilir. Ancak seçilecek belgelendirme kuruluşunun akredite olmuş olması çok önemlidir. Ulusal veya uluslararası bir akreditasyon kuruluşundan yetki almamış bir belgelendirme kuruluşun ISO 3834 Belgesi düzenleyemez, düzenlese bile bu belge geçerli kabul edilmez.
Ülkemizde TÜRCERT, talep eden belgelendirme kuruluşlarını, koşulları uygunsa akredite etmektedir. Belgelendirme kuruluşları, kendilerinden ISO 3834 Belgesi veya EN 15085 Belgesi talep eden firmaları, sistem kuruluşu sırasında hazırladıkları dokümantasyon çalışmaları üzerinden önce bir ön denetime tabi tutarlar. Bu sırada herhangi bir eksiklik veya uygunsuzluk varsa bunların düzeltilmesi sağlanır. Ön denetimi tamamlandıktan sonra saha denetiminde geçilir. Belgelendirme kuruluşunun görev vereceği denetçiler, firmanın ofis ve üretim tesislerinde faaliyetleri yerinde takip ederler. Bu sırada da bir takım eksiklik veya uygunsuzluklara rastlanabilir. Bunlar da giderildikten sonra denetçiler bir rapor düzenleyerek belgelendirme kuruluşuna teslim eder. Rapor sonuçları olumlu ise ISO 3834 Belgesi veya EN 15085 Belgesi düzenlenerek firmaya teslim edilir. Bu belgelerin geçerlik süresi üç yıldır. Ancak her yıl ara denetimlerin yapılması gereki