Sağlıklı olmak, insan mutluluğunun öncelik taşıyan bir öğesidir. Sağlık genellikle kendiliğinden var olan bir durum olarak algılanır. Oysa sağlıklı olma uğrunda çaba gösterilmesi gerekir. Hatta bugünkü bilgilerimiz bize bu uğraşın daha doğum öncesi dönemde başlaması gerektiğini göstermektedir. Doğal olarak bu aşamada yapılması gerekenler, anne ve babalara düşmektedir. Olaya nesillerin sağlığı olarak bakıldığında, sağlığın ve sağlıksızlığın nesiller boyunca aktarılabileceği görülür. Anne ve babalar genetik özelliklerinin yanı sıra kendi sağlıklarına gösterdikleri özenle bebeklerine sağlık aktarabileceklerini bilmelidirler. Sağlıklı bir yaşam için alınması gereken önlemlerin pek çoğu günlük yaşamımızda uygulamamız gereken küçük ve kolay çabalardan oluşur. Nerede olursa olsun günlük yaşamı düzenleyen bazı temel kuralların bilinerek uygulanması, sağlığın korunmasını ve diğer bireylerle paylaştığımız yaşamı kolaylaştırır. Bu kurallardan en önemli bazıları temizlik, sağlıklı beslenme, bedensel ve zihinsel çalışma, düzenli yaşam, sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden uzak durma, kazalardan korunma, sorunlarla başa çıkmada doğru ve uygun yöntemler kullanmadır.
Bu standartın genel şartlari şu şekildedir :
- Gıda imal yerinin yapısı ile ilgili kurallar,
- Sosyal tesisler ile ilgili kurallar (büro, yemekhane, bulaşıkhane, duş, tuvalet, yatakhane, revir, soyunmagiyinme yeri vb. sosyal tesisler, Gıda işleme alanları),
- Yakıt depoları ve sistemleri ile ilgili kurallar,
- Aydinlatma ve ısıtma sistemi ile ilgili kurallar,
- İşletmenin çevresi ile ilgili kurallar,
- Depolama yerleri ile ilgili kurallar,
- Çalışanlar ile ilgili kurallar,
- Temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon ile ilgili kurallar,
- Kritik kontrol noktaları ile ilgili kurallar.
- Gıdaların üretimi ile ilgili kurallar,
- Depolama ve sevk kuralları,
Yukarıdaki konulara dikkat edilerek Gıda üretim alanı planlanır ve sürekliliği sağlandığı takdirde güvenli gıda üretiminin sağlam temellere oturmuş olacaktır.