Ülkemizde otomotiv sanayindeki gelişme paralelinde dağıtım ağları da geçen süre içerisinde gelişmiştir. Ülkemizde dağıtım ağları ilk defa sistemli olarak motorlu araçlar ve dayanıklı tüketim malları için kurulmuştur. Otomotivde dağıtım ağları sanayimizin ve pazarımızın niteliği nedeniyle yerli ürünlerin dağıtımı şeklinde kurulmuş, 1996 yılından sonra tabi olduğumuz Gümrük Birliği kuralları ile birlikte yerli araçların dağıtım ağlarının yanına ithal araçlarınkiler eklenmiştir. Özellikle 1996 sonrası otomotiv ticareti ve dağıtım sistemleri yapısal dönüşüm yaşamıştır. 80’li yıllara kadar mütevazı mağazalarda ve servislerde verilen satış ve satış sonrası hizmetleri 90’lı yıllarda özellikle 1996 sonrasında oto plazalarda verilmeye başlandı. Ülkemizde de özellikle çok uluslu firmaların yer aldığı otomotiv sektöründe 90’lı yıllarla birlikte modern yönetim anlayışları, kalite ve insan kaynakları kavramları kullanılmaya başlanmıştır. Üretim süreçleri, grup yoğunluklu iyileştirme çalışmaları, araştırma geliştirme faaliyetleri, pazarlama kanalları, satış, satış sonrası hizmetleri ve müşteri talepleri belirlenmesi çalışmaları bu anlayış çerçevesinde yürütülmekte, yalın üretim/yönetim, takım çalışmaları, stoksuz üretim, problem çözme teknikleri, sürekli iyileştirme, öneri sistemleri, 6 sigma, tam zamanında üretim gibi yönetim yöntemleri uygulanmaktadır.
Her otomotiv şirketi ISO 16949 yani Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Belgesini almak ister . Belgelendirme kuruluşuna müracaat sırasında şu dokümanların hazırlanmış olması gerekmektedir:
- Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı. Firmanın neden ISO TS 16949 standardını uyguladığı, amacının ne olduğu, standardın nasıl uygulandığı ve nasıl denetlendiği ana hatları ile el kitabında yer alır.
- Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Politikaları. Bu politikalar, firma üst yönetimi tarafından belirlenen üretim, kalite kontrol, müşteri şikayetlerinin kaşılanması, müşteri memnuniyeti ve bezeri konularda belirlenen şirket politikalarıdır.
- İş süreçleri ve uygulama talimatları. Firmada yapılan bütün işler için çıkarılan iş akış şemaları, uygulama prosedürleri ve kontrol noktalarını açıklayan dokümanlardır.
- Görev Tanımları. Çalışanların, yetki ve sorumluluklarını, görev tanımlarını, kime bağlı çalıştıklarını ve kendisine bağlı çalışanları gösteren dokümanlardır.
- Formlar, tablolar, çizelgeler. Bunlar, sistemin sağlıklı ve sistematik bir şekilde yürümesini sağlamak üzere uygulamaya alınan bütün formlar, tablolar, çizelgeler ve benzeri dokümanlardır.
Bu sayılan dokümanlar bir set halinde belgelendirme kuruluşuna teslim edilmeli veya denetçilerin kolayca ulaşılabilecekleri manyetik bir ortamda incelemeye açılmalıdır. Saha denetimi başlamadan önce belgelendirme kuruluşu ön değerlendirmesini bu dokümanlar üzerinden yapacak, arkasından saha denetimlerini başlatacaktır. Belgelendirme çalışmaları konusunda daha ayrıntılı bilgiler, firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi yöneticilerinden alınabilir.